Kirjaudu
Rekisteröidy
 
Sipulikukkia parvekelaatikoihin ja ruukkuihin

DSC01658.JPGParvekkeella, patiolla tai pihassa voi kasvattaa sipulikukkia laatikoissa ja ruukuissa kunhan istuttaa matalia lajeja ja lajikkeita. Syyskukkasipuleista astioissa kasvatettaviksi soveltuvat hyvin  matalat narsissit ja tulppaanit, hyasintit ja pikkusipulikukat.

Kasvualustaksi sopii tavallinen kukkamulta tai mullan ja turpeen seos. Hiekkapitoisessa mullasssa juuristo saa hyvin happea. Astioissa tulee olla hyvä salaojitus (pohjalla Lecasoraa tai ruukunkappaleita) niin että ylimääräinen vesi pääsee pois. Ruukkuihin ja laatikoihin kukkasipulit istutetaan tiheään ja eri lajeja kerroksittain riittävän näyttävän kukinnan ja täyteläisen kasvuston saamiseksi. Alimpaan kerrokseen tulevat suuret sipulit - hyasintit, narsissit ja tulppaanit - vieri viereen. Väliin ohut multakerros. Päälle krookukset ja muut pikkusipulikukat, jotka peitetään 5-10 cm multakerroksella. Kastellaan perusteellisesti. Ruukun koolla ei ole kasvun kannalta merkitystä. Isommassa astiassa talvehtimisolosuhteet ovat helpompi pitää tasaisena, mutta isojen ruukkujen liikuteltavuus on taas työläämpää.

Syksyllä sipulit tarvitsevat juurtumiseen viileyttä, pimeyttä ja kosteutta. Sopiva istutusaika astioihin on ilman viilennyttyä loka-marraskuussa kymmenen lämpöasteen alapuolelle. Lasitetulla parvekkeella kasvukausi jatkuu syksyllä myöhempään kuin tavallisella parvekkeella ja alkaa kevättalvella aikaisemmin joten lämpömittaria seuraamalla löytyy sopiva istutusaika sekä kevätpuolella kukitusaika. Liian aikaiset istutukset saattavat lähteä kasvuun niin aikaisin että valoa ei ole vielä riittävästi vahvaan kasvuun.

Istutusastiat, kuten parvekelaatikot ja piharuukut säilytetään talvi viileässä (+9 - +1  C´) ja pimeässä  ja niitä kastellaan viikon, parin välein. Istutusastiat voi viedä kellariin, autotalliin, haudata puutarhaan tai vuorata esim styroxilla ja peitellä parvekkeelle. Peitettyjä sipuleita tarkkailtava, ettei hometta pääse ilmaantumaan. Ruukut ja laatikot nostetaan valoon ja lämpöön kevättalvella kun aurinko jo lämmittää ja antaa valoa versojen ja kukkien kasvuun. Sipulikukat eivät ole erityisen kylmänarkoja.


Powered by: Codepic Kotisivut